duminică, 28 martie 2010

Cum va arata copilul tau?

Aprinzi televizorul sa mai auzi o stire, rasfoiesti un ziar sa te relaxezi si peste ce dai? Aproape zilnic suntem bombardati cu stiri socante (devenite intre timp banale) despre oameni care nu prea mai intrunesc conditiile fizice clasice. Vezi cum se nasc bebelusi monstruosi. Vezi oameni condamnati la o viata chinuita si nefericita doar pentru simplul fapt ca arata diferit. Nu e vina lor ca s-au nascut asa. Si nici nu e vina destinului, norocului, sortii sau a lui Dumnezeu.

Vrei o lume frumoasa? Vrei o lume fericita? Atunci fa tot posibilul sa planifici atent nasterea viitorului tau copil.Am sa iti spun pe scurt (dureaza doar cateva minute sa citesti asta si dureaza intreaga viata neatentia care poate iti poate distruge viata atat tie cat si viitorului tau copil) care sunt cauzele care duc la nasterea unui copil malformat. 



Este vina intregii omeniri.
Da! Noi toti suntem raspunzatori pentru aceste fiinte care se nasc cu trupurile deja mutilate. Mutilate de societate, de oameni ignoranti, de poluare, de chimicale, de lipsa de interes, de lipsa de responsabilitate a oamenilor, de lipsa mediatizarii lucrurilor cu adevarat importante. Nu este normal intr-o lume atat de evoluata, cand exista atata informatie si atatea metode de prevenire, planificare sau monitorizare a unei sarcini sa existe asa ceva! Au trecut de mult vremurile cand o femeie nastea cate 5 copii asistata doar de cate o moasa. Si culmea e ca atunci se nasteau mai multi copii sanatosi decat acum.

Vrei o lume frumoasa? Vrei o lume fericita? Atunci fa tot posibilul sa planifici atent nasterea viitorului tau copil.

Am sa iti spun pe scurt care sunt cauzele care duc la nasterea unui copil malformat. Malformatiile congenitale sunt anomalii fizice, defecte de conformatie ale unui organ, aparat sau sistem ori a unei parti a corpului. Unele dintre ele nu fac posibila supravietuirea, iar altele constituie cumplita povara ce va fi purtata toata viata spre nefericirea celui in cauza, dar si a celor din jur care-l asista neputinciosi. Sunt cauzate fie de materialul genetic al părinţilor, direct sau prin mutaţii genice, fie sub acţiunea unor factori din mediul exterior, numiţi teratogeni.
Factori teratogeni se pot clasifica in factori
fizici (radiatiile ionizante, radiatii atmosferice -cosmice, solare, poluarea), biologici (virusuri, bacterii, parazitii, vaccinurile) si chimici (substante industriale, medicamente, narcotice, alcool, tutun).

MATERIALUL GENETIC AL PARINTILOR
Se mostenesc jumatate din informatiile genetice de la mama si cealalta jumatate de la tata.



Este adevarat ca femeile trebuie sa se ingrijeasca mai mult si poarta responsabilitatea directa pentru sarcina dar sa nu uitam ca un copil este in egala masura atat produsul tatalui cat si al mamei. Si barbatii trebuie sa aiba grija ce alimentatie au, sa renunte la fumat, alcool, consum de droguri si medicamente si sa se asigure ca nu au probleme de sanatate majore chiar cu ceva vreme INAINTE de a procrea un copil - daca si-l doresc sanatos.

 
IRADIEREA
Expunerea la radiatii poate fi acuta si in doze mari, ca in cazul unui accident nuclear, sau poate fi cronica, repetata dar in doze mici, ca in cazul iradierii la locul de munca sau a radiografiilor efectuate in scop de diagnostic medical.

In aproape jumatate din cazuri se nasc microcefali, anencefalii si anomalii scheletice. Au fost descrise numeroase alte malformatii ca hidrocefalie, buza de iepure,micromelie, spina bifida, cataracta, malformatii cardiace si sexuale. Anomaliile cromozomice au fost semnalate la copiii proveniti din mame iradiate. Iodul radioactiv este asociat cu aparitia gusei, hipotiroidismului, uneori cu cretinism si alte malformatii severe. Fosforul radioactiv provoaca alterari ale sistemului nervos central si ale scheletului. In primul caz pot apare avort spontan sau o serie de probleme ca retard mental, dezvoltare necorespunzatoare, leucemie fetala.

In ceea ce priveste iradierea cronica in scop de diagnostic medical, riscul de aparitie a malformatiilor este destul de redus chiar si in situatia efectuarii a mai multor radiografii.


MEDICAMENTELE
Anumite substante trebuie evitate cu grija atunci cand o femeie doreste sa ramana insarcinata. Doze mari de vitamina A, alcoolul, cafeina, steroizii. O serie de vaccinari cum ar fi cea impotriva rubeolei nu trebuie facute la femeia insarcinata sau care are de gand sa procreeze in urmatoarele 3 luni. Efectul unui medicament asupra fatului depinde de tipul medicamentului, de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de virsta sarcinii. Medicamentele luate in primul trimestru de sarcina, cind are loc organogeneza (formarea organelor fatului), pot provoca malformatii congenitale. In timpul celorlalte doua trimestre de sarcina, anumite medicamente pot avea efecte toxice asupra fatului in dezvoltare.

ALCOOLUL
Una dintre problemele cele mai mari este aceea ridicata de consumul mare de alcool la femeia gravida. Se instaleaza asa numitul fetal alcohol syndrome care se manifesta prin retard mental, tulburari de crestere, anomalii ale fetei, ale ochilor si articulatiilor, defecte cardiace. Poate sa apara si avort spontan. Doza de alcool de la care exista riscul de aparitie a acestor malformatii nu este cunoscuta, in asa fel incat consumul de alcool in sarcina nu trebuie privit niciodata ca fiind nepericulos.


 Studii recente sugereaza ca temperatura corpului matern la valori de peste 39 grade Celsius intre saptamanile 4 si 14 de gestatie ar putea avea un efect teratogen. Malformatiile care pot sa apara din aceasta cauza sunt tulburari de dezvoltare, defecte neurologice si retard mental, anomalii faciale si ale membrelor. Este bine de asemenea ca in aceasta perioada, sa fie evitata folosirea saunelor.

AFECTIUNI MEDICALE MATERNE
Femeile cu anumite afectiuni medicale ar trebui sa fie prevenite de riscul teratogenic al acestora, risc produs atat de tratamentul necesar bolii respective cat si de boala in sine. Una dintre aceste afectiuni este diabetul.
Femeile cu diabet insulino-dependent au o incidenta crescuta de producere de malformatii fetale cum ar fi : defecte ale scheletului, gastrointestinale, neurologice, renale, cardiace si nervoase. Epilepsia poate produce malformatii, probabil prin lipsa de oxigen fetal din timpul crizelor materne. Tratamentul necesar cu anticonvulsivante are o rata de 2-3 ori mai mare de producere de malformatii.


INFECTIILE
Expunerea la infectiile virale in timpul graviditatii a fost recunsocuta ca fiind o cauza semnificativa a aparitiei malformatiilor. Rubeola determina pneumonii, encefalite, tulburari neurologice ca microcefalie, retard mental si motor, tulburari cardiovasculare ca defecte septale sau stenoze arteriale, defecte oculare precum cataracta, orbirea, modificari retiniene, microoftamia.

 
FUMATUL
Fumatul creste riscul nasterilor inainte de termen, o greutate mica a copilului si paralizie cerebrala a copilului. Aproximativ unul din 600 de copii se nasc cu un deget lipsa. Aceasta boala poarta denumirea de sindactilie. Atunci cand se naste cu unul sau mai multe degete, boala se numeste polidactilie. Infectia timpurie a embrionului cu toxoplasme duce fie la moartea embrionului, fie la avort, nasteri premature sau malformatii. Ea produce leziuni specifice cum ar fi tetrada: corioretinita, calcifieri cerebrale, hidrocefalie sau microcefalie si tulburari psihomotorii. Fumatul poate provoca pierderea sarcinii, hemoragii, nastere prematura sau greutate mica a nounascutului. Este, de asemenea, asociat cu sindromul mortii subite a nou nascutului , datorita caruia copilul moare fara nici o cauza evidenta.

Copii persoanelor fumatoare au de obicei un IQ mai scazut, iar cresterea lor are un ritm mai scazut.


 
DROGURILE
Drogurile injectabile precum heroina sau amfetaminele expun femeile la riscul altor complicatii. Cand femeia insarcinata isi administreaza un drog, acesta poate strabate usor placenta trecand in sangele copilului, fatul fiind astfel expus acelorasi efecte ale drogului ca si mama lui. Copilul nascut de catre o mama care a consumat heroina in timpul sarcinii, este si el dependent de drog. La cateva ore dupa ce vine pe lume, in lipsa administrarii drogului, nou nascutul intra in sevraj, care la aceasta varsta are manifestari grave, punandu-i in pericol viata. Copiii nascuti din mame consumatoare de Cocaina, tranchilizante sau amfetamine au o greutate mai mica la nastere, iar dezvoltarea lor intelectuala e mai dificila decat a copiilor de aceeasi varsta cu ei dar proveniti din mame care nu au experimentat drogurile.

 
CAFEAUA
Cofeina a fost asociata cu urmatoarele afectari fetale: greutate scazuta la nastere, probleme de respiratie,insomnii , iritabilitate, hipocalcemie,retard mintal, microcefalie,diverse malformatii majore.

ALIMENTATIA
Pentru ca alimentatia deficitara sa aiba efect teratogen, este necesar ca actiunea sa aiba loc in stadiul de diferentiere si organogeneza, in care diverse parti ale corpului nu sunt inca definitiv formate. Mecanismul de actiune al factorilor alimentari este diferit, unii intervin in formarea cromatinei si au rol in proliferarea celulelor, iar altii participa la respiratie iar in anumite imprejurari tulbura respiratia prin scaderea glucozei.
Astfel avitaminoza A produce atrofii de retina, cecitate, rinichi in potcoava.
Este aratat de asemenea ca avitaminoza D produce rahitismul congenital, iar avitaminoza B1 si B2 se asociaza cu malformatii ale scheletului fetei (gura de lup si buza de iepure), ale membrelor inferioare si sternului. S-a dovedit ca incidenta malformatiilor congenitale creste de 4-9 ori in cazurile in care gravidele prezinta greturi si varsaturi in primul trimestru de sarcina.


Renuntati inainte de sarcina la fumat, alcool si droguri. Limitati cat mai mult consumul de alcool, inainte si in timpul sarcinii. O stare generala buna inainte de sarcina va poate ajuta sa treceti mai usor peste stresul emotional si fizic al sarcinii , travaliu si nastere. Va poate ajuta de asemenea sa va pregatiti pentru a ingriji noul nascut. Consultati un specialist in ingrijiri maternale pentru a discuta starea sanatatii dvs si planurile dvs in legatura cu sarcina. Programati-va la un medic stomatolog pentru a va controla si curata dintii.

Aflati-va antecedentele medicale ale familiei dvs si ale sotului si discutati-le cu obsetricianul dumneavoastra. Verificati daca mama sau bunicile au intampinat dificultati in a ramane gravide, au avut multe avorturi spontane sau nasteri premature dupa mijlocul sarcinii.
Starea sănătăţii partenerului influenţează numărul şi calitatea spermei pe care organismul lui o produce. Renunţarea la fumat şi băuturi alcoolice va spori şansa să aveţi un copil sănătos. Atît fumatul, cît şi băuturile alcoolice reduc cantitatea de spermă produsă şi de cele mai multe ori ea nu este calitativă. Copilul s-ar putea sa fie afectat de diferite probleme care s-au manifestat in familia dumnevoastra.
Exista un risc mai mare daca varsta pe care o aveti trece de 35 de ani. Verificati imunitatea impotriva rubeolei si vaccinati-va, dupa caz, impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, varicelei, difteriei, tetanosului si poliomielitei. Incercati sa evitati expunerea la boli contagioase. Faceti testare pentru HIV,hepatita B si C. Intrerupeti contraceptivele orale cu multe luni inainte de a ramane insarcinata. Daca luati medicamente daunatoare pentru gravide, incercati sa le evitati sau sa le inlocuiti cu medicamente mai sigure.
Atingeti greutatea corporala ideala cu cel putin 3 luni inainte de a ramane insarcinata. Sanatatea copilului dumneavoastra este legata de greutatea pe care o aveti atunci cand ramaneti insarcinata. Daca luati in greutate mai mult de 25 kg in timpul sarcinii, va expuneti riscului de a dezvolta diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.

AVORT SPONTAN SI NASTERE PREMATURA
Multe din cauzele care pot provoca un avort spontan sau o nastere prematura nu se cunosc, aproximativ 50%, dar cele mai frecvente sunt:
-Cauze locale: Constau in leziuni, afectiuni, anomalii, malformatii ale uterului.
-Cauze traumatice: Se pot datora traumatismelor abdominale, raporturilor sexuale excesive, sporturilor dure, exagerate, operatiilor in zona genitala, socurilor emotive si tulburarilor psihice etc.
-Cauze generale: O boala sau o problema a mamei cum ar fi infectii bacteriene, tulburari in activitatea hormonala, tulburari cromozomiale, tulburari in dezvoltarea placentei

De asemenea extrem de periculoase si de luat in seama sunt denutritia, locuintele insalubre, conditiile grele de munca, fumatul, consumarea alcoolului si a medicamentelor, infectiile virotice, infectiile acute.
INCA O DATA!
HIPERTERMIA

2 comentarii:

  1. Sincer, deocamdata n-am putut sa citesc intreg articolul pentru ca ma revolt, ma tulbur. Am sentimentul ca ai scris cu furie. Multa. Si ma navalesc o goraza de intrebari pe care cu greu ma abtin sa nu ti le torn :)Cu toate astea cred ca nu ne-ar folosi nuciunuia dintre noi acum. Pentru inceput as vrea sa-ti pun o prima problema: acceptarea nu este impacare si nu furie ori resemnare(ceea ce e echivalent cu renuntare si chiar deznadejde)?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da. Am scris articolul acesta cu furie pentru ca nu inteleg de ce oamenii isi doresc copii si totusi nu isi dau interesul ca acel copil sa vina pe lumea asta sanatos. Pentru ca societatea tinde sa respinga astfel de persoane si nu realizeaza ca ei sunt raspunzatori de faptul ca exista asa ceva. Prefera sa ii marginalizeze decat sa gaseasca solutii sa le imbunatateasca viata sau sa previna nasterea unor astfel de copii.

    Acceptarea presupune multe. Tu la ce acceptare te referi?

    RăspundețiȘtergere