marți, 15 iunie 2010

Congresul mondial de spina bifida si hidrocefalie -2010- Dublin

M-am intors de la a 21-a Conferinta Internationala de Spina bifida si Hidrocefalie din Irlanda. A fost o experienta cu adevarat deosebita. Nu mi-am imaginat vreodata ca exista atat de multe organizatii in toata lumea care sprijina bolnavii cu SB&H. Un astfel de eveniment merita sa fie dezbatut mai in detaliu. Nici nu stiu cu ce sa incep ...sunt atatea lucruri de spus :)


Asociatia de Spina Bifida si Hidrocefalie din Irlanda a gazduit Congresul Mondial 2010 la invitatia Federatiei Internationale de Spina Bifida si Hidrocefalie. Congresul s-a desfasurat pe perioada 11-13 iunie in incinta hotelului Citywest din Dublin si a avut participanti din aproape toate tarile membre ale federatiei.

Tarile membre ale Federatiei Internationale sunt: Algeria, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Guatemala, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Mexic, Tarile de Jos, Norvegia, Peru, Polonia, Portugalia, Rusia, Scotia, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Regatul Unit, SUA si de curand si Romania.

Programul il puteti vedea aici. S-a respectat intocmai.

Titlul acestui Congres Mondial a fost „What’s the next Step”. Scopul congresului a fost sa raspunda la aceasta intrebare care se afla pe buzele tuturor membrilor federatiei. De asemenea le-a dat prilejul participantilor sa vada si sa faca parte din familia mondiala a celor cu Spina bifida si Hidrocefalie, sa inteleaga aceasta conditie, sa impartaseasca experiente, informatii si puncte de vedere.

Discutiile s-au concentrat pe toate aspectele care pot influenta calitatea vietii persoanelor cu SB&H. Congresul a avut ca scop motivarea celor implicati sa gaseasca cel mai intelept pas spre destinatia noastra. Au participat copii, tineri si adulti cu SB&H, parinti si rude ale acestora, prieteni, parteneri, chirurgi,medici.

In prima zi participantii au fost inregistrati la ora 9:00. Presedintele Irlandei Mary McAleese a tinut un discurs foarte frumos. Am reusit sa o cunosc personal. O persoana foarte amabila care a avut rabdarea sa schimbe cateva cuvinte si sa incurajeze fiecare persoana care dorea sa o cunoasca.

S-a discutat despre intelegerea dizabilitatilor si cum se poate lucra in mod eficient cu aceste persoane, despre cum persoanele cu dizabilitati pot duce o viata absolut normala. Discutiile s-au concentrat pe consolidarea calitatii vietii persoanelor cu SB&H in vederea dezvoltarii independentei la adevaratul potential.

La Congres a venit si dl. Jan Jarab – Comisarul pentru drepturile omului, Bruxelles. L-am cunoscut personal si a parut foarte interesat de situatia din Romania. A fost o adevarata surpriza cand la sfarsitul zilei a tinut un discurs in care a vorbit si despre Romania. Si-a modificat speechul dupa ce a aflat mai multe detalii despre cum sunt privit bolnavii de spina bifida in tara noastra.

Din Romania s-au prezentat la congres dna. Adriana Tontch presedintele ARSBH, dl George Diga, presedintele executiv al asociatiei, dna. Ramona Filipescu neurochirurg in Iasi si eu.





Seara a fost organizat un concurs cu intrebari de cultura generala. Participantii s-au asezat la mese in functie de simbolul (steagul unei tari) de pe biletele extrase la intamplare. Fiecare masa reprezenta o tara . Astfel am avut ocazia sa cunoastem fiecare persoane noi de nationalitati diferite si sa formam o echipa din dorinta de a castiga acel concurs.

Dupa concurs am avut o mare surpriza sa vad cum toata lumea dansa si se simtea bine indiferent de varsta, dizabilitate sau nationalitate. Nimic nu mai conta decat muzica si dansul.

In a doua zi dupa conferinta s-a tinut un Mass, o adunare festiva tinuta de catre Parintele Ruiri O’Domhaill acompaniata de corul Castelbridge Gospel iar seara a avut loc o cina festiva acompaniata de dansuri si muzica irlandeza. Am avut placerea sa il cunoastem pe unul dintre bucatari care era roman si locuia de 15 ani in Irlanda.

A treia zi la 5 dimineata urma sa plec la aeroport dar am preferat sa nu dorm si sa petrec ultimele ore cu niste persoane deosebite pe care le-am cunoscut la conferinta. Persoane din Portugalia, Spania, Belgia, Polonia si Italia, foarte prietenosi , interesanti si amuzanti.






M-am intors acasa cu o experienta de neuitat... primul meu zbor cu avionul, pima data intr-o tara straina, prima data la un congres si in compania a sute de oameni cu spina bifida si hidrocefalie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu