vineri, 23 aprilie 2010

SB* Meningocelul - Spina bifida

.

Meningocelul este una dintre formele de spina bifida, reprezentand 10% dintre cazuri. El este legat de o tulburare embriologica survenind in cursul primelor patru saptamani de sarcina si consta intr -o inchidere anormala sau incompleta a tubului neural (viitorul sistem nervos central).



Meningocelul este o hernie a durei mater si a arahnoidei (membrane ce acopera maduva spinarii) de-a lungul unui defect osos mai mult sau mai putin intins (in functie de cite vertebre sunt defecte). Apare la toate nivelele coloanei vertebrale dar de preferinta in regiunea lombo-sacrata.
Aceasta masa poate atinge un volum important si este acoperita de piele cu o grosime variabila. Adesea gasim un lipom (grasime) adiacent care participa la volumul protruziei si amplificand-o poate masca importanta exacta a herniei de meninge subiacenta.


Un copil care are forma de meningocel a bolii este de obicei oprat de timpuriu ( in primele zile de viata), iar medicul impinge meningele inapoi si inchide spatiul dintre vertebre. Multi copii care au acest tip de spina bifida nu mai au alte probleme de sanatate ulterior, in afara cazului in care sacul contine nervi.


Tratamentul chirurgical a unei asemenea leziuni este simplu, singura dificultate putand rezulta din volumul excesiv al pungii antrenand un sacrificiu cutanat considerabil sau necesitand ulterior o derivatie interna pentru hidrocefalie secundara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu