joi, 5 mai 2011

Leonardo da Vinci



LIFELONG LEARNING PROGRAMME – LLP


Noul program Comunitar pentru Învăţarea de-a lungul întregii vieţi - Lifelong Learning Programme (LLP) continuă fostele programe SOCRATES şi LEONARDO da VINCI.

Perioada de desfăşurare a programului este 2007 - 2013, iar bugetul total va fi de 6.970 milioane de euro. Programul a fost aprobat de Parlamentului European pe 15 noiembrie 2006 şi a fost publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene pe 24 noiembrie. Acesta a intrat în vigoare la data de 14 decembrie 2006. 


LLP îşi propune să întărească schimburile, cooperarea şi mobilitatea între sistemele de educaţie şi formare profesională din UE. Obiectivul acestui program comunitar este de a contribui, prin promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii, la dezvoltarea Uniunii Europene ca societate avansată pe bazată pe cunoaştere, cu creştere economică durabilă, cu mai multe locuri de muncă şi cu o mai mare coeziune socială.


LEONARDO DA VINCI


Parte a programului “Învăţare de-a lungul întregii vieţi” (Lifelong Learning Programme, LLP), proiectul Leonardo da Vinci abordeaza nevoile de predare si invatare ale tuturor celor implicati in educatia si formarea profesionala, inclusiv plasamentele in intreprinderi ale altor persoane decat studenti, precum si in institutii si organizatii ce furnizeaza sau faciliteaza astfel de activitati educationale si de formare. 

De asemenea, acest program va permite organizatiilor din sectorul învăţământului profesional să lucreze cu parteneri din întreaga Europă şi de a creşte expertiza personalului lor. Acesta ar trebui să facă educaţie profesională mai atractivă pentru tineri şi să ajute diferiţii indivizi să obţină noi competenţe, cunoştinţe şi calificări; programul stimulează, de asemenea, competitivitatea globală a pieţei europene a muncii.

Obiective specifice:
  sprijinirea participantilor la formarea profesionala sau la alte activitati de formare, in vederea dobandirii de cunostinte, abilitati si calificari pentru facilitarea dezvoltarii personale;
  sustinerea imbunatatirilor aduse calitatii si inovatiei in sistemele, institutiile si practicile de formare profesionala;
  cresterea atractivitatii formarii profesionale si a mobilitatii pentru angajatori si persoane fizice, facilitarea mobilitatii persoanelor aflate pe piata muncii.

Obiective operationale
:
  cresterea calitatii si a volumului mobilitatilor persoanelor implicate in educatie si formare profesionala initiala si in formare continua;
  cresterea calitatii si a volumului cooperarii intre institutii sau organizatii furnizoare de educatie si formare, intreprinderi, parteneri sociali si alte organisme relevante din Europa;
  facilitarea dezvoltarii de practici inovatoare in domeniul educatiei si formarii profesionale, cu exceptia nivelului tertiar, si transferul acestora, inclusiv de la o tara participanta la alta;
  cresterea transparentei si recunoasterii calificarilor si competentelor, inclusiv a celor dobandite prin invatare non-formala si informala;
  incurajarea invatarii limbilor straine moderne;
  sprijinirea dezvoltarii de continuturi, servicii, pedagogii si practici de invatare pe tot parcursul vietii, cu caracter inovator si bazate pe TIC (tehnologia informatiei si comunicarii).

Grupul tinta:
  persoanele aflate in formare profesionala la toate nivelurile cu exceptia celui tertiar
  persoanele aflate pe piata muncii
  institutii si organizatii furnizoare de oportunitati de invatare in domeniile acoperite de Programul Leonardo da Vinci
  personal didactic, formatori, alte tipuri de personal din institutiile sus-mentionate
  asociatii ale celor implicati in formare profesionala, inclusiv asociatii de elevi, parinti, profesori etc.
  intreprinderi, parteneri sociali, inclusiv camere de comert
  organisme furnizoare de servicii de orientare, consiliere si informare in orice aspect legat de invatarea pe tot parcursul vietii
  persoane si institutii responsabile de sistemele si politicile de formare profesionala la nivel local, regional si national
  centre de cercetare si institutii implicate in invatarea pe tot parcursul vietii
  institutii de invatamant universitar
  organizatii non-profit, de voluntariat, ONG-uri.

Sunt sprijinite urmatoarele actiuni:
  Mobilitati individuale care pot include:
   - plasamente transnationale de formare pentru persoanele in formare profesionala initiala si pentru persoanele aflate pe piata muncii
   - mobilitati (plasamente si schimburi) ale profesionistilor in educatie si formare profesionala
  Parteneriate (incepand cu 2008) axate pe teme de interes reciproc pentru organizatiile participante
  Proiecte multilaterale de transfer de inovatie   
  Retele tematice de experti si organizatii care lucreaza pe teme specifice legate de educatia si formarea profesionala
  Vizite pregatitoare pentru mobilitate, parteneriate, proiecte sau activitati ale retelelor
  Masuri acompaniatoare: alte initiative in vederea promovarii obiectivelor programului Leonardo da Vinci.ilităţi/an in programul de educaţie a adulţilor Grundtvig pana in 2013.

We empower us bh


Unul dintre proiectele  Programului Leonardo este We empower us bh  ce are ca obiectiv principal formarea si integrarea profesionala a persoanelor cu spina bifida si hidrocefalie (SBH), dar şi educarea stagiarilor în formare profesională iniţială, persoanelor care au absolvit deja, precum şi profesioniştilor VET şi a oricui aparţine de organizaţiile care acţionează în acest domeniu.

Managerul proiectului este Martin Künemund din Germania  si reuneste opt organizaţii neguvernamentale din cinci tari:  Germania; Olanda; Elvetia; Romania; Marea Britanie, astfel:
·                    The Cedar Foundation, UK
·                    Berufsbildungswerk Neckargemünd GmbH, DE
·                    Josefsheim Bigge, DE
·                    Pluryn Arbeid, NL
·                    SCHWEIZERISCHE VEREINIGUNG ZUGUNSTEN VON
·                    PERSONEN MIT SPINA BIFIDA & HYDROCEPHALUS, CH
·                    Asociatia Romana Spina Bifida si Hidrocefalie, RO
·                    Technische Universität Dortmund, DE
·                    Arbeitsgemeinschaft Spina Bifida und Hydrocephalus e. V., DE

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin intermediul Proiectului Leonardo, care va rula timp de treizeci de luni, noiembrie 2010 şi aprilie 2013 şi va implica şapte reuniuni de proiect în Germania, Olanda, România şi în Belfast.

Tinerii cu spina bifida şi hidrocefalie sunt dezavantajati atunci când este vorba de formare şi
ocuparea forţei de muncă.
Grupul sau ţintă ii  ăe formatori si profesorii de reabilitare profesionala pentru care nu exista inca nici un plan de actiune.

Proiectul reuneşte persoane cu handicap, organizaţiile de auto-ajutor şi organizaţiile profesionale de finanţare de reabilitare, în scopul de a analiza în comun nevoia de sprijin şi să dezvolte un concept de sprijin a locul de muncă dedicat persoanele cu spina bifida şi hidrocefalie, care va satisface nevoile lor specifice.

Pentru realizarea acestor obiective, se vor  folosi o serie de instrumente de asistenţă:
·        Instrumentul  1: manuale şi materiale ajutătoare practice, pentru formare şi de muncă
·        Instrumentul  2: de auto-gestionare a persoanelor cu handicap
·        Instrumentul  3: informaţii pentru angajatori, ofiţerii de la handicap asociaţii şi societăţi
·        Instrumentul  4: locuri de muncă, care sunt deosebit de potrivite pentru persoanele cu SBH
·        Instrumentul 5: sfaturi şi informaţii generale, predate prin intermediul internetului. E-learning poate fi utilizat ca instrument de formare sau de sprijin şi pregătire specială.

Un obiectiv ulterior este de a a crea auto-determinare şi participarea la viaţa profesională şi în societate. Astfel, proiectul susţine tinerii cu handicap cu sfaturi profesionale ca şi evidenţierea oportunităţilor de dezvoltare profesională. În aceiaşi măsură, consilierea va fi folosită ca un instrument de responsabilizare.

O mare parte din lucrările întreprinse de echipa de proiect vor implica dezvoltarea, procesul de transfer şi un catalog de ​​sprijin pentru acest grup ţintă care sa conţina liniile directoare de acţiune şi materiale ajutătoare practice, pentru a îmbunătăţi oportunităţile de învăţare şi carieră. Echipa va analiza noi metode de  extinderea a gamei de locuri de munca practice care până în prezent a fost în mare parte limitata la zonele de birouri şi servicii administrative.

Informaţiile vor fi, de asemenea, produse şi puse la dispoziţia angajatorilor, organizaţiilor persoanelor cu handicap şi centrelor de reabilitare pentru a ridica gradul de conştientizare a provocărilor unice întâlnite de oameni cu hidrocefalie şi Spina Bifida şi vor oferi sfaturi practice privind modul in care aceste obiective pot fi indeplinite.

Un aspect strategic îl reprezintă implicarea angajatorilor şi managerilor în ocuparea forţei de muncă, cu ajutorul agenţiilor de reabilitare.

5 comentarii:

  1. Bai draga, nu stiu despre tine, dar mie imi suna foarte naspa asta cu "programul comunitar". E din aceiasi arie semantica cu "politist comunitar" si "caine comunitar"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Anunta-ma daca gasesti o expresie care sa sune mai frumos si promit ca modific textul :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna
    Am adaugat si eu linkul insa nu am stiut exact ce titlu doresti si am pus "Spina Bifidă si Hidrocefalie" Daca doresti altceva spune-mi si modific

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ma numesc Constantin am 21 ani si sunt operat de hidrocefalie de 6ani imi doresc sa imi gasesc ceva de miunca si sa aflu mai multe despre hidrocefalie si sa imi fac prieteni cu aceste afectiuni,ma poti ajuta?:) mail costel_pislaru2002@yahoo.com sau id costel_pislaru2002 multumesc

    RăspundețiȘtergere