miercuri, 6 aprilie 2011

Abracadabra, si visele devin realitate - We empower us bh -


Leonardo project

In perioada  25-27 martie 2011,  in  frumosul oras Nijmegen  din Olanda a avut loc al doilea workshop in cadrul proiectului “Leonardo Da Vinci”, finantat de Uniunea Europeana.
Proiectul are ca obiectiv principal formarea si integrarea profesionala a persoanelor cu spina bifida si hidrocefalie.



Managerul proiectului este Martin Künemund din Germania  si reuneşte opt organizaţii neguvernamentale din cinci ţări:  Germania; Olanda; Elvetia; Romania; Marea Britanie, astfel:
·        The Cedar Foundation, UK
·        Berufsbildungswerk Neckargemünd GmbH, DE
·        Josefsheim Bigge, DE
·        Pluryn Arbeid, NL
·        SCHWEIZERISCHE VEREINIGUNG ZUGUNSTEN VON
·        PERSONEN MIT SPINA BIFIDA & HYDROCEPHALUS, CH
·        Asociatia Romana Spina Bifida si Hidrocefalie, RO
·        Technische Universität Dortmund, DE
·        Arbeitsgemeinschaft Spina Bifida und Hydrocephalus e. V., DE

In Olanda, si-au dat intalnire peste 40 de participanti, dintre care aproape jumatate persoane bolnave de spina bifida şi hidrocefalie. Au fost prezenti reprezentanti ai asociaţii mentionate mai sus, persoane responsabile cu reabilitarea profesională a celor afectati de  spina bifida si hidrocefalie. Împreună, ei s-au implicat in dezvoltarea instrumentelor de suport pentru a îmbunătăţi oportunităţile de carieră pentru aceste persoane.

Activitatea a fost structurata in 3 faze disticte, cu obiective bine definite: faza critica, faza utopica si faza de implementare. Participantii au fost impartiti in 2 grupuri. Grupul persoanelor cu spina bifida si hidrocefalie si grupul expertilor, al profesionistilor sociali.

Pentru mine, participarea la aceasta intalnire a fost o experienta extraordinara. M-am intors acasa cu bateriile incarcate pentru o noua etapa din lupta cu viata, plina de sperante si de planuri noi. Am intalnit oameni exceptionali care m-au motivat si m-au facut sa ma simt inteleasa.Acum nu ma mai simt singura cand stiu ca exista persoane care se confrunta cu aceleasi greutati ca si mine, ca sunt  persoane care ne sustin cauza si ca impreuna vom lupta pentru un viitor mai bun pentru noi toti.


Am remarcat ca desi eram din tari si culturi diferite toti cei ca mine intampinam aceleasi obstacole si toti avem aceleasi vise. M-a impresionat faptul ca fiecare participant a avut dreptul la replica, la opinie si toata lumea a fost preocupata sa contribuie cu idei la dezvoltarea proiectului. Ideile mele si ale colegilor mei de la ARSBH au fost ascultate si aprobate de oameni din 5 tari. Asta a contat foarte mult pentru mine, o persoana care de multe ori m-am simtit ignorata si exclusa de societate.

Discutiile purtate pe grupuri de lucru si in plen s-au finalizat cu concluzii care, in esenta lor, vizau schimbarea. Prezentate succint acestea sunt:

1.      Tinerii cu spina bifida şi hidrocefalie isi doresc să aibă mai mult sprijin din partea oamenilor care inteleg handicapul lor, cu care sunt sau intra permanent in contact: angajatori, familie, colegi, profesori, asistenti sociali sau pentru suport psihologic etc

2.      Obstacolele cu care se confrunta frecvent persoanele su spina bifida si hidrocefalie sunt:
-carnete de conducere greu de obtinut;
-        nu isi pot gassi cursuri si job-uri potrivite pentru ei;
-        nu sunt acceptati;
-        nu pot invata in scoli normale;
-        foarte putine cladiri, strazi si transport accesibil pentru persoanele care se deplaseaza in carucior.

3.      O lume ideala pentru persoanele cu spina bifida si hidrocefalie ar fi:
-        o lume accesibila si fara bariere;
-        integrare usoara pe piata muncii;
-        studiu in scoli normale
-        carnete de conducere usor de obtinut
-        oamenii cu si fara dizabilitati care studiaza si lucreaza impreuna;
-        toata lumea este tratata egal, fra discriminari de orice fel;
-        case pentru un trai independent;
-        mai mult spatiu de miscare; cladiri, transport si strazi 100% accesibile;
-        spina bifida si hidrocefalia sa poata fi vindecate inca din timpul sarcinii;
-        totul sa fie accesibil pentru persoanele care se deplaseaza in carucior;

4.      Atingerea obiectivelor ar fi posibila daca:
-         profesorii ar intelege ca fiecare om are propriul sau stil de a invata;
-         ar exista teste de personalitate care sa ateste abilitatile fiecarei persoane;
-         s-ar organiza mai multe cursururi pentru reprezentantii angajatorilor in care sa li se explice cu ce  probleme se confrunta  persoanele cu spina bifida si hidrocefalie si sa ii invete cum sa poarte cu aceste persoane;
-         angajatorii ar fi motivati suficient si real pentru a angaja tineri cu spina bifida si hidrocefalie, inclusiv prin impunerea unor sanctiuni dure atunci cand trateaza cu indiferenta viata unui tanar bolnav de spina bifida si de hidrocefalie;
-         tinerii cu spina bifida si hidrocefalie ar fi invatati mereu cum sa se cunoasca, cum sa isi descopere  punctele forte si punctele slabe ale personalitati lor, cum sa fie constienti ca slabiciunile lor si cum acestea se pot transforma oricand in calitati;
-         la locul de munca ar exista un asistent, un consilier, o persoana cu care sa comunice deschis careia sa ii poata cere ajutorul, sa ii puae intrebari atunci cand au nevoie, dar care sa nu puna presiune asupra lor;
-         ar fi invatati sa se accepte asa cum sunt, inainte de a fi acceptati de catre altii.



La toate intalnirile la care am participat cu tineri cu spina bifida si cu hidrocefalie am asteptat cu nerabdare activitatile de cunoastere si de coeziune sociala organizate seara.

In prima seara am vazut prezentarile foarte interesante ale centrelor din Germania si am gustat din ciocolata si branza elvetiana. Din pacate noi, cei din Romania si colegii din Irlanda de Nord nu am inteles corect mesajele facute de organizatori si nu am adus niciun produs reprezentativ pentru a-l prezenta. Ne vom revansa la intalnirea urmatoare cand il vom invita pe personajul de care suntem cel mai des intrebati – Dracula.

In ultima seara, noi tot participantii am ales prin vot sigla proiectului. A primit cel mai mare numar de voturi pozitive logo facut de catre  Pascal - REA College – Olanda. Va place? Noua ne place si din acest motiv l-am ales sa ne reprezinte.

Cu sau fara aportul formulei magice ABRACADABRA  noi suntem hotarati sa determinam lumea sa se schimbe si sa ne accepte. Nu vrem sa fim o povara pentru nimeni. Vrem sa crestem in conditii normale si sa avem sanse egale cu toti oamenii. Vrem sa schimbam legile,  sa eliminam obstacolele ce ne blocheaza drumul spre o viata normala, sa proiectam si sa aplicam strategii si metode eficiente de integrare in munca si  in societate. Nu avem nicio vina ca ne-am nascut asa. Nu acuzam pe nimeni pentru asta. Acuzam ingnoranta societatii si a celor ce incearca sa ne izoleze la periferia ei. Noi nu vrem asta. Vrem sa fim egali in drepturi si obligatii. Credeti ca se poate? Noi cei care am participat la aceasta intalnire am spus DA!



ADACADABRA




2 comentarii: