.
Reeducarea extensiei coxofemurale se poate face :
A. Prin adoptarea anumitor posturi. In acest set de exerciţii genunchiul va fi întotdeauna extins, pentru a pune in tensiune dreptul anterior.
Exerciţiul 1 — Pacientul in decubit ventral, cu bazinul fixat într-o chingă ; sub coapse şi genunchi se introduce o pernă.
Exerciţiul 2 — Pacientul in decubit dorsal, cu o pernă sub fese ; MI afectat intins, cel contralateral mult flectat (pentru a asigura retroversia bazinului).
Exerciţiul 3 — Postură instrumentată : pacientul în decubit dorsal, cu bazinul la marginea mesei ; piciorul suspendat de un arc sau cordon de cauciuc ; de coapsă (suprarotulian) atarnă o greutate ; MI opus flectat (fig. 6-11).
B. Prin mobilizări pasive. In cursul acestora se respectă aceeaşi regulă generală : in timpul forţării extensiei CF,. genunchiul rămine extins.
Exerciţiul 4 — Pacientul in decubit dorsal, cu MI, opus flectat la maximum din CF şi genunchiul cu coapsa pe piept ; bascularea puternică a bazinului extinde ea însăşi CF afectată — eventual, asistentul accentuează extensia. Ca variantă, bazinul plasat la marginea mesei, cu MI opus mult. flectat (vezi exerciţiul 3).
Exerciţiul 5 — Pacientul în decubit ventral : asistentul, cu o mină, fixează; Pe masă bazinul, iar eu antebraţul şi mina cealaltă, trecute pe sub gambă, genunchi şi coapsă, realizează extensia. O primă variantă : bazinul la marginea mesei, MI opus atirnă ini jos asistentul executa aceeaşi mişcare.
Exerciţiul 6 — Pacientul în decubit lateral, cu MI opus (care se află pe planul mesei) mult flcctat şi fixat de către asistent cu o mină ; cu axila aceluiaşi membru superior, asistentul fixează bazinul, iar cu mina opusă realizează extensia coapsei de deasupra.
C. Prin mişcări autopasive :
Evrrciţiul 7 — Pacientul se""afla în decubit dorsal, monţinînd cu mîinile genunchiul membrului opus la piept ; membrul afectat întins pe un plan inclinat.
Exerciţiul 8 — Prin montaje cu scripeţi şi suspendări — în general sînt •destui de complicate şi puţin lucrative, motiv pentru care nu le mai pre.zentăm.
D. Prin mişcări active :
Exerciţiul 9 — Pacientul în decubit ventral, cu bazinul fixat : se execută extensii CF, cu şi fără flectarea genunchiului
Variantă : trunchiul la marginea mesei (MI întinse pe masă), posturădin care se execută extensii de 'trunchi, forţând in bazin, care este fixat în chingă.
Exerciţiul 10 — Pacientul în decubit lateral (pe partea sănătoasă) : se face extensia coapsei, în timp ce asistentul împinge înainte bazinul.
Exerciţiul 11 — Pacientul în ghemuit dorsal : prinde o bară cu mîinile, ridică bazinul, taloanele răminind in sprijin pe sol.
Exerciţiul 12 — Din ghemuit, cu trunchiul aplecat, pacientul se ridică în ortostatism cit mai drept (fără lordozare).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu