miercuri, 19 mai 2010

Inaintea exercitiilor pt articulatia soldului

.

Obiectivele terapiei conservatoare: scaderea durerii; cresterea stabilitatii soldului; cresterea mobilitatii; cresterea gradului de coordonare si echilibru in mers.

Mişcările pasive se execută lent, fără a brusca, dar ferm şi de mai multe ori in acelaşi sens. Pacientul trebuie să aibe muşchii relaxaţi şi să nu opună nici o rezistenţă activă sau reflexă.

Articulaţia şoldului permite un mare număr de mişcări: flexie, extensie, abducţie-adducţie, rotaţia internă, externă, circumducţie.

Flexia se poate efectua cu genunchiul întins sau cu genunchiul flectat. Cu genunchiul flectat, unghiul este mai mare.

Abducţia sau depărtarea membrelor inferioare se poate face cu genunchii întinşi sau cu ei îndoiţi. Abducţia este mai amplă dacă se execută cu articulaţiile coxofemurale în flexie.

Adducţia sau apropierea membrelor inferioare este o revenire din abducţie, mişcarea poate fi continuată dincolo de linia mediană prin incrucişarea membrelor.

Rotaţia internă şi externă a şoldurilor se execută mai bine cu articulaţiile şoldurilor şi genunchilor la unghi drept. In rotaţie internă, piciorul de duce în afară, iar în rotaţie externă se duce înăuntru.

Circumducţia se execută cu genunchii întinşi sau cu ei îndoiţi. Din poziţia culcat ventral (pe spate), se poate executa extensia cu genunchii întinşi şi îndoiţi. Din aceeaşi poziţie cu genunchii îndoiţi (gambele verticale) se execută depărtarea şi apropierea picioarelor, care este de fapt o rotaţie internă şi externă a şoldurilor.
Se vor evita adducţiile accentuate şi rotaţia accentuată a şoldului pentru a nu se produce o luxaţie.

 Kinetoterapia:


1. Se incepe cu posturi corective ce pot fi libere si fixe.


Posturile corective libere au in vedere corectarea flexumului de sold sia rotatiei externe; cele de corectare a flexumului dureaza mai mult; cele de rotatie externa dureaza 1 sau 2 minute.

Posturile fixe sunt folosite pentru noapte in stadiul final. Se folosesc atele din material termoplastic, alteori fesi gipsate. Tractiunile intermitente in axcorecteaza pozitii vicioase prin decoaptare articulara, rezultand reexpansiune a cartilajului articular.


2. Tonifierea musculara este importanta pentru stabilitatea soldului. Se adreseaza musculaturii abdominale, a soldului (fesier mijlociu, tensorul fasciei lata, fesier mic), rotatorilor coapsei (rotator intern) si extensorilor soldului si genunchiului.


• Refacerea mobilitatii articulare: trebuie pastrat cat mai mult unghiul maximde miscare fara depasirea pragului dureros. Se folosesc miscari active, active cu rezistenta, pasivo-active, active ajutate.

 Exercitiul pe bicicleta este important.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu