sâmbătă, 3 iulie 2010

Evaluarea sensibilitatii

Prima etapa in examinarea sistemului somatosenzitiv consta in explorarea sensibilitatii primare care include:




- sensibilitatea dureroasa
- sensibilitatea tactila
- sensibilitatea vibratorie
- sensibilitatea termica
- sensibilitatea profunda ( a pozitiei articulare).


Cateva principii generale trebuie luate in considerare. In primul rand, examinatorul nu trebuie sa uite ca depinde de subiectivitatea pacientului care la randul sau depinde de starea de veghe. De asemenea examinatorul trebuie sa se bazeze in interpretarea datelor pe participarea bolnavului care depinde de vigilitate, motivatie si inteligenta; de asemenea examinarea este conditionata de modul in care examinatorul explica si executa testele.


In cazul unui pacient confuz sau obnubilat, examinatorul se rezuma la observarea retragerii bruste si a complexitatii miscarilor de aparare pe care pacientul le efectueaza ca raspuns la ciupituri sau alt stimuli nociceptivi.


Daca pacientul este constient dar necooperant functia proprioceptiva se poate aprecia prin evaluarea miscarilor care necesita echilibru si precizie dar este imposibil de examinat sensibilitatea cutanata.


Examenul sensibilitatii nu trebuie sa fie efectuat unui pacient obosit. O evaluare succinta este suficienta pana la efectuarea examinarii amanuntite, dupa ce pacientul s-a odihnit.


In absenta unei suferinte reclamate de pacient, examenul sensibilitatii trebuie sa se limiteze la explorarea intepaturii-atingerii si la studiul vibratiei la nivelul mainilor si picioarelor dar si al ortostatismului si mersului inclusiv prin efectuarea probei Romberg care exploreaza integritatea sistemului motor si cerebelos cat si integritatea sensibilitatii profunde.


In timpul examinarii sensibilitatii primare si corticale subiectii trebuie sa aiba ochii inchisi sau mascati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu